# 64 - Sugaring/Sugar waxing

Sugaring eller sugar waxing
är en variant av vaxning där man tillverkar sitt egna vax av naturliga ingredienser hemma. Lyckas man med receptet ska vaxet bli som en klump, som man stryker mot håren och sedan drar bort med fingrarna i ett snabbt ryck åt motsatt håll. Denna metod av vaxning sägs vara mer skonsam mot huden då vaxet sägs fastna i håret och inte själva huden. Man ska även dra bort håret medhårs och inte mothårs (som med traditionella vaxprodukter). Allt som behövs är lite vatten, citronsaft och socker. Jag brukar göra halva receptet då det blir rätt mycket vax ändå.

Recept:
4,7dl socker
4 matskedar citronjuice (eller citronarom på flaska)
4 matskedar vatten


Hur du gör vaxet
Man blandar bara allting i en kastrull och värmer det sedan under omrörning på relativt hög värme. Vaxet ska sedan småkoka i cirka 10 minuter. När vaxet kokar kan det bubbla väldigt mycket, och därför måste man röra om hela tiden så att det inte kokar över. Vaxet är klart när den har fått en gyllenbrun/amberaktig färg.


Ett tips är att doppa en sked i vaxet och sedan kyla ner den under kallt vatten. Därefter tar du vaxet mellan fingarna och känner efter att vaxet är riktigt segt - ungefär som tuggummi - då vet du att det är färdigt.

När du kokat klart vaxet häller du över det i en värmetålig behållare och låter det svalna. Enligt instruktionerna ska man använda vaxet när det är lagom varmt att ta i.



Hur du använder vaxet
Du tar en klump av vaxet och värmer/arbetar det mellan fingarna tills vaxet blir mjukt och grumligt /guldaktig i färgen. Då drar du vaxet uppåt - mothårs - några gånger mot huden (räcker med 1-3 drag). När du gjort det ska du kupa fingrarna och greppa tag om den övre vaxkanten med fingrarna och tummen, och sedan snabbt rycka bort vaxet medhårs. Vaxet ska då släppa från huden och bli lite som ett tjockt lakan.


Det kan dock vara riktigt svårt att få till rätt konsistens och har du misslyckats med konsistensen så kommer inte vaxet att släppa från huden, utan det kommer istället slita i huden och göra ont. Då får man antingen slänga satsen eller smeta den på huden och sedan testa använda tygremsor för att rycka bort vaxet/håren. Annars tvättas vaxet bort med vatten.

När jag gjorde detta vax blev den lite för hård, tror att det beror på att jag kokade den lite för länge. Det gick dock att använda vaxet, även om den fäste lite dåligt på håren.

XOXOX
Chocolove

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0