# 26 - 10 tips för att få långt hår


De allra flesta av oss drömmer om att få långt hår. Men som vi alla vet så går det väldigt sakta när man väntar på något, och ibland känns det som att håret inte växer alls. Tyvärr så är det ju så att man aldrig kan nå bättre än sitt eget personbästa. En del kan aldrig kan få långt hår på grund av genetiska orsaker, medans det för en del bara tar längre tid att komma dit. Det är sånt som är ur ens kontroll och inte går att påverka - så då får man gilla läget. Det man däremot kan göra är att förbättra villkoren för håret samt minska slitaget - som alltför ofta annars leder till en ny tid hos frissan.

Här är mina 10 tips för att få långt hår:
  • Det första, och kanske svåraste att göra, är att sluta med all form av värmestyling. Det gäller plattång, locktång, volume master, hårfönar… you name it! Ställ dom på hyllan och låt håret lufttorka från och med nu.
  • Undvik uttorkande produkter som innehåller t.ex. "alcohol denat" (vanlig ingrediens i hårspray). Satsa istället på att använda återfuktande leave-in produkter eller bara ren aloe vera gel/olja.
  • Försök minimera hårtvättandet till max varannan dag och använd ALLTID balsam efter schampo. Torrschampo är ett bra tips för att dryga ut mellan tvätt. Istället för att gnugga håret med en frottéhandduk bör du försiktigt krama ur vattnet, eller bäst av allt köpa en sällskinnsliknande microfiberduk till håret.
  • Var försiktig med att färga och bleka håret, och om du måste så färga endast rötterna alternativt slinga sparsamt. Du behöver inte klippa dig var 8:e vecka som alla påstår, utan du märker när hårtopparna klyver sig - då är det dags och när du väl går så ser du till att meddela att du endast vill toppa håret lite grann.
  • Kamma aldrig håret när det är blött! Skippa även överdriven borstning – det där om att borsta ”100 drag om dagen” är bara onödigt slitage på håret! Byt även ut din vanliga borste mot en svinhårsborste, den är skonsammare mot håret.
  • Massera hårbotten några minuter varje dag för att öka blodcirkulationen och därmed förbättra hårtillväxten. Detta kan med fördel göras med aloe vera gel eller någon kombination av olja och rosmarin (som sägs främja hårväxten ytterligare).
  • Se till att återfukta håret så ofta som möjligt. Ett måste är att använda inpackning minst 1 gång/vecka, men gärna oftare än så (exempelvis vid tvätt, tillsätt efter schamponering och FÖRE balsam). Utöver köpesinpackningar kan man dessutom göra och använda hemmagjorda inpackningar (kommer recept och tips på det lite senare) och oljor.
  • Ha håret löst uppsatt med skonsamma hårsnoddar så ofta som möjligt, då håret slits mot bland annat ryggstöd och bilbälten annars. Sov med lösa flätor och gärna på satinörngott då det minskar friktionen och därmed även slitaget.
  • Sol och bad är underbart – men både klor- och saltvatten samt sol sliter på håret. Därför bör man skölja bort alla rester av klor och salt efter bad. Man bör också skydda håret mot solen med hjälp av hattar/sjalar/bandanas/hårband eller genom att använda produkter med uv-skydd.
  • Se till att dricka ordentligt med vatten, äta mycket proteiner, frukt och grönt samt något (B)vitamin- eller kosttillskott (exempelvis Panto-3, se enskilt inlägg och/eller omega 3) så att du täcker alla näringsgrunder.
XOXOX
Chocolove

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0