# 28 - Kort fakta om hår

  • Håret består av tre skikt som kallas för medulla, cortex och cuticle. Man kan jämföra dessa tre skikt med kroppens uppbyggnad, där medullan är som skelettet, cortex är som köttvävnaden och cuticle är som huden.
  • Håret är egentligen dött protein som växer i tre faser, växtfasen, övergångsfasen och vilofasen. Vanligtvis varar växtfasen i 2 till 6 år, och under den tiden produceras det ständigt nya hårceller som gör att håret växer. Sen när håret växt klart övergår den till övergångsfasen, som varar i cirka 20 dagar, för att till sist hamna i vilofasen. Där befinner sig håret i ungefär 3 månader innan det slutligen lossnar.
  • Håret växer i snitt cirka 0,35 mm/dygn, 1-2 cm/månad eller 12-15 cm/år.
  • Följer man de allmänna råden om att klippa sig var 8:e vecka och man räknar på att man då klipper 0,5 cm har man på ett år klippt av cirka 3,25 cm hår. Om man då tillhör de vars hår endast växer 12 cm/år har man slutligen endast kvar 8,75 cm av det "nya" håret.
  • Saker som kan orsaka håravfall eller ha negativ effekt på hårtillväxten är dålig blodcirkulation i hårbotten, rökning, stress, ensidig kost, alltför tajta hårsnoddar/frisyrer, dålig sömn samt vissa sjukdomar och läkemedel.
  • Den kinesiska kvinnan Xie Quiping har världsrekordet i världens längsta hår. Hennes hår är uppmätt till 562,7 cm och hon hade vid mätningen, den 8:e maj 2004, sparat sitt hår i över 30 år.
XOXOX
Chocolove

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0